top of page

Cuidafonts

Les fonts són alguns dels indicadors més sensibles al canvi climàtic global i tenen una gran importància cultural per a moltes localitats, convertint-se en un element essencial del nostre patrimoni. Així, juguen un paper vital a la salut i la longevitat de la nostra societat i del nostre planeta. Aquests hàbitats són alhora essencials com a indicadors per calibrar la salut de les aigües subterrànies. La Directiva Marc de l’Aigua (2000/60/EC) estableix un lligam clar entre l’estat i objectius de sostenibilitat de les aigües subterrànies i el sosteniment dels ecosistemes terrestres dependents, moltes vegades lligats a surgències puntuals i fonts.

Molt poca investigació s’ha centrat en els ecosistemes de les fonts o en les espècies dependents. Aquesta manca d’atenció cap a aquests ecosistemes ha derivat en la seva degradació i això comporta una pèrdua d’hàbitat que constitueix una crisi ambiental global i una pèrdua de patrimoni cultural.

CST Website_Squares_xs.png
River stoneS_edited.png

Des del CST, s’inicia aquest projecte l’any 2021 per tal de dur a terme funcions de preservació en fonts de La Vall d’en Bas (La Garrotxa), que pertanyen a la capçalera del riu Fluvià, i mitjançant eines de ciència ciutadana.

La primera visita de reconeixement de les fonts es va realitzar al setembre de 2021 i se’n van seleccionar 7: 

  • Fonts del municipi de Sant Privat: Cal Monjo/Can Cuc; del Roc; Tortonell
     

  • Fonts del municipi de Joanetes: Can Gelada i Can Piqué (Can Benet)
     

  • Fonts del municipi d’Hostalets d’en Bas: Les Fogoses, La Clapera 

 

 

Aquestes fonts, a part de la seva fragilitat com a conseqüència del canvi climàtic, tenen una problemàtica relacionada amb la pròpia activitat humana: es troben en espais sotmesos a la hiperfreqüentació (rius i gorgs que es converteixen en zones de bany massificades a l’estiu). És essencial doncs sensibilitzar i empoderar la població a través del coneixement, desenvolupar treballs de seguiment i conservació, així com de sensibilització i gestió comuna amb la població i entitats de la zona.

CST Cross3_blk.png

Entre els objectius principals del projecte destaquen:

  • Incrementar el coneixement científic local al voltant de l’ecosistema de les fonts existent per valoritzar-les i divulgar la importància d’aquests hàbitats, que tenen les taxes més grans de biodiversitat de les zones de muntanya de l’àrea Mediterrània.
     

  • Conrear i promoure els aprenentatges científics de la població, així com la seva visió crítica a través de processos de qüestionament de la situació actual i de les causes que ens hi han portat.
     

  • Conèixer l’estat i les necessitats de les fonts escollides i els seus ecosistemes a través de la recollida de dades in situ, del seguiment i l’anàlisi.
     

  • Fomentar el lideratge local en la conservació de les fonts per reconèixer i garantir el valor social, cultural, ambiental i econòmic que tenen.
     

  • Que la comunitat local sigui sensible als problemes, dificultats o deficiències que presenta el seu entorn proper.
     

  • Crear llaços de col·laboració entre la població, els propietaris i les entitats locals.
     

  • Conéixer, recopilar i preservar el patrimoni cultural i històric relacionat amb les fonts seleccionades.

Activitats:

Les activitats estan dirigides sobretot a les persones que vulguin ser custodiadores de fonts, per tal de crear una xarxa de persones que aprenguin a cuidar de  les fonts escollides i fer-ne un  seguiment, en la línia dels Cercles per a la Sostenibilitat Territorial. Per això es contacta amb les associacions veïnals i entitats socioculturals involucrades i es demana també que ajudin a difondre aquesta iniciaitvia i així poder arribar a un ventall social més gran.
 

Per a les persones voluntàries que volen ser custodiadores, s’estructuren les activitats relacionades amb el  projecte de la següent manera*: 
 

  • Fase I: Explicació del projecte a través d’una sortida-taller participativa sobre les fonts escollides i la seva biodiversitat i serveis ecosistèmics. S’aprofita per fer una recopilació d’informació local.

 

  • Fase II: Recopilació de dades científiques per a la comprensió, l’avaluació i el seguiment de l’estat dels ecosistemes de les fonts. Dins d’aquesta s’inclouen diverses sortides de camp acompanyades per personal tècnic i també de la presa de dades autogestionada per part del voluntariat.

 

  • Fase III: Taller de recopilació i posada en comú dels treballs i aprenentatges adquirits i elaboració de propostes per a dur a terme una estratègia comuna futura.


Per últim, una quarta fase, oberta també al públic general de la comarca:
 

  • Fase IV: Jornada divulgativa del projecte i dels treballs de ciència ciutadana com a eina de coneixement i empoderament local.



*Malauradament només ha estat possible desenvolupar la Fase I plantejada a causa de no complir amb els requisits de la subvenció de la Federación Española de Ciencia y Tecnología (FECYT).

Materials:

  • Plafons informatius elaborats per a la Fase I: Plafó 1; Plafó 2; Plafó 3; Plafó 4
     

  • Realització d’un quadre-resum d'identificació dels serveis que ofereixen les fonts 
     

  • Realització d’un quadre-resum d'identificació de les pressions i possibles impactes que poden rebre les fonts 
     

  • Realització d’un mapa de les fonts escollides

Abast temporal:

2021-2022. Actualment el CST no hi participa de manera activa però hi ha una xarxa de persones custodiadores de fonts creada. 

Equip del CST:

Mireia Jiménez i Llorenç Planagumà

Suport:

Logo_Fecyt.png

Fes-te soci/a

Benvingut/a al CST!

Subscripció al butlletí trimestral del CST 

Merci per subscriure't!

Copyright © 2024 Centre per a la Sostenibilidad Territorial (CST)

bottom of page