Projecte Amfibis

Aigua i Amfibis al Gurn: biodiversitat i fragilitat
-----
Projecte d’educació i sensibilització ambiental per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat dels amfibis del riu Gurn, a la Vall d’en Bas (La Garrotxa).


El CST col·labora des de fa temps amb diferents actors socials de la zona de la Vall d’en Bas. Arrel d’això, es té un conveni de custòdia amb l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. Aquest conveni s’emmarca a la zona dels Emprius, per on discorre el riu Gurn, i és també on es localitzen la majoria de les activitats incloses dins d’aquest projecte.
Les figures de protecció amb les quals compta aquesta zona són:
-
Espai d’Interès Natural de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt
-
Xarxa Natura 2000 (XN2000)
-
Zona Especial de Conservació (ZEC)
-
Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del “Sistema Transversal Català” (ES5110005).
El riu Gurn també forma part de la XN2000 com a unitat independent, des del límit dels Pins (Sistema Transversal) fins l’entroncament amb el riu Fluvià.
En un context d’emergència climàtica, els ecosistemes aquàtics són clau en la sostenibilitat de la vida. Els torrents, rius i fonts desenvolupen diverses funcions que van més enllà de les ecològiques. En aquest sentit, els amfibis són el grup de tetràpodes característic de les masses d’aigua continentals i són també els vertebrats més amenaçats a Catalunya per la pèrdua d’hàbitat, les malalties infeccioses emergents, la introducció d’espècies exòtiques invasores i la contaminació.
Una de les problemàtiques principals de La Vall d’en Bas és la seva creixent sobrefreqüentació. El propi veïnatge, així com l’Ajuntament, són conscients de la necessitat de regular l’espai però, sobretot, de divulgar i conscienciar sobre la seva riquesa. És per això que aquest projecte es centra en establir aquest lligam amb la població i generar una xarxa d’activitats i interaccions que ara ja dura des de fa quatre anys.
Implicant a diferents persones del territori en la conservació d’espais naturals com aquest, es posen en pràctica els Cercles per a la Sostenibilitat.
Activitats realitzades:
Segons a qui van dirigides, s’han realitzat diferents activitats:
Escoles públiques
-
Participen l’escola La Bòbila (Les Preses) i l’escola Verntallat (La Vall d’en Bas).
-
Les activitats dutes a terme amb l’alumnat reflexionen sobre els nostres hàbits i la relació que mantenim amb el patrimoni natural i la biodiversitat. S’han fet:
-
Tallers a l’aula
-
Sortides-taller
-
Dues exposicions participatives (2021 i 2023), exposades al Centre de Cultura i Natura de Can Trona (La Vall d’en Bas). En la del 2023, l'alumnat de cicle inicial i cicle superior van reflexar els seus aprenentatges entorn a la fragilitat, la presència humana i la seva actitud i els elements tòxics i nocius per l'ecosistema a través de propostes artístiques interactives.
-
Associacions de Veïns i Veïnes (AAVV) i població local de La Vall d’en Bas
-
De les AAVV, han participat els nuclis de Sant Privat d’en Bas, Les Olletes, Veïnat Cirera, Verntallat i el Veïnat Nou. Les activitats que s’han desenvolupat són:
-
Sortides nocturnes d’observació de fauna i de coneixement del patrimoni natural
-
Sortides per a fer escoltes i identificació d'espècies
-
Taller de recuperació d'una bassa temporal com a refugi per amfibis
-
-
Durant totes les sortides-taller destinades al públic local s’ha proposat que aportin materials i continguts com ara documents, fotografies antigues, etc, que proporcionin informació de l’espai i els canvis o anècdotes que s’hi han viscut. Aquests materials també han format part de les exposicions participatives organitzades.
Materials:
Fitxes de la Societat Catalana d’Herpetologia que s’han consultat per a la realització dels materials generats en el projecte:
-
Salamandra (Salamandra salamandra)
-
Tritó pirinenc (Calotriton asper) i Tritó del Montseny (Calotriton arnoldi)
-
Tritó verd (Triturus marmoratus)
-
Tritó palmat (Lissotriton helveticus)
-
Tòtil comú (Alytes obstetricans)
-
Granota pintada (Discoglossus pictus)
-
Granoteta de punts (Pelodytes punctatus)
-
Gripau comú (Bufo spinosus)
-
Gripau corredor (Epidalea calamita)
-
Reineta (Hyla meridionalis)
-
Granota roja (Rana temporaria)
-
Granota verda (Pelophylax perezi) i Granota de Graf (Pelophylax kl. grafi)
Làmines de suport pels tallers i sortides-taller:
Plafons:
Quaderns de camp:
Abast temporal:
2020-present
Equip del CST:
Mireia Jiménez
Suport:

Col·labora:

